BULLBAK

Äntligen har jag testat att göra egna kanelbullsknyten! Har länge tänkt att jag ska göra detta men har aldrig fått tummen ur. Har alltid känts bättre att bistå mamma med en extra hand när hon är igång. Som ni säkert förstått vid det här laget så har vi en riktigt grym ”bak-mamma” som alltid har bakat eget bröd, bullar, kakor och andra godsaker.

Till skillnad från mammas bullar så testade jag att göra knyten istället för att rulla degen och lägga i formar. Det var helt nytt för mig. Bullarna kanske inte blev de vackraste men smaken och saftigheten blev riktigt bra!

Jag började med att göra mammas vetedeg, ett grundrecept som jag använder till semlor, lussekatter, bullar mm. Receptet hittar du här i tidigare inlägg. Hemligheten är att vara försiktig med mjölet, att våga låta degen vara lite kladdig innan första jäsningen och att inte grädda för länge.

Efter att degen jäst klart var det dags för utbakning och under tiden blandade Johan ihop fyllningen som vi gjorde på känslan, men i detta fallet blev det ungefär 100 g smör, 1 dl kanel och 1 dl socker. Viktigt när man gör knyten är att degen blir så rak i kanterna som möjligt eftersom man sen ska skära längder från en kant till en annan. Det gick med varierat resultat: )

Efter detta skar jag längderna och snurrade ihop till ett litet knyte. Finns en hel del bra förklaringar på YouTube att kika på för hjälp. Mitt i allt så glömde jag pensling och pärlsocker, men det blev istället pudrade med lite florsocker innan servering. Blev trots allt nöjd med de små bullarna tillslut!

Kram Matilda

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *