porslin

ÅRETS GLÖGGFEST

ÅRETS GLÖGGFEST

Julstöket är i full gång! Baka och göra julgodis hör verkligen till traditionerna och det är ju oftast väldigt roligt och alla kan vara med. Vi försöker dela upp det lite så att vi inte gör allt på en och samma gång. En annan tradition vi brukar försöka innehålla är att ha en årlig glöggfest! Detta året blev den runt andra advent istället för runt första. Så när Matilda packar lådor inför flytt så tänkte jag dela med mig av mina bästa glöggmingelrecept!

På bilden ovan ser ni en saffranscheesecake med pepparkaksbotten! Oväntat smarrig och har fått en given plats på gottebordet. Assietten och tårtfatet kommer från Eva Solo och ni hittar allt här, just nu till reducerat pris dessutom!

Ingredienser (ca 12 bitar)

Botten:
80 g smör
25 pepparkakor, ca 120 g

Fyllning:
300 g färskost naturell
1½ dl strösocker
1 pkt saffran à 0,5 g
1 krm vaniljpulver
2½ dl vispgrädde

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Mixa pepparkakorna fint. Blanda smör och pepparkakssmulor. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kyl och låt stelna, ca 10 min.

Vispa färskost, socker, saffran och vaniljpulver till en fluffig konsistens. Vispa grädden och vänd försiktigt ner i färskostsmeten. Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 30 min. Garnera med färska fikon och/eller apelsiner och granatäpplekärnor.

Nästa tips är kardemummakola med havssalt!

Ingredienser
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap, ljus
2 tsk kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker
En nypa havssalt

+ kardemumma
+ havssalt

Gör så här:
Börja med att klä en brödform med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme.
Tillsätt grädde, strösocker, sirap, vanilj och havssalt.
Låt koka till en seg kola, 122-123°C eller kulprovet.
Mortla kardemummakärnorna och rör ner när kolasmeten är klar.
Häll upp kolan i brödformen och låt stelna.
Innan du sedan skär kolan i bitar så strör du över lite extra kardemumma och havssalt.
Skär kolan i jämnstora bitar och paketera in dem i smörpapper.

Det här måste vara världens godaste jul-snacks! Dadlar inlindade i baconskivor. Magiskt gott och som ni förstår hur enkelt som helst. Rulla in dadlar (utan kärnor) i baconskivor. Lägg dem i en ungsfast form med bakplåtspapper och kör in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Jag tycker personligen de smakar bäst lite ljumma men funkar både kalla och varma!

Ett stående och uppskattat inslag på glöggfesterna är denna ostsalladen! Receptet är beräknat till ca 8 personer men jag tycker att det räcker till fler om man bjuder på en massa andra godsaker också. Den söta skålen (som har såååå bra storlek) hittar ni till reducerat pris här!

Ingredienser
2 rödlökar
4 dadlar
2 röda äpplen
200 g kvibille cheddarost
Kärnor av 1 granatäpple
2 msk rapsolja
1 msk pressad citron
1 tsk stött kummin
Salt och peppar

Skala och finhacka löken, kärna ur och dela dadlar och äpplen i mindre bitar.
Tärna osten.
Blanda samman olja och citronsaft.
Smaksätt med salt, peppar och kummin.
Tillsätt granatäpplekärnor.
Blanda och servera!

Blandade ostar är givna på glöggminglet! Här ser ni vanlig brieost och getostrullar som jag rullat i nöt- och fruktblandningar. De fina ost och smörknivarna i marmor är nya för i år och de hittar ni i världens sötaste webshop Ängshems inrederi!

Den lilla grönkålspajen blev årets nyhet på glöggfesten! Riktigt god och i smart storlek (som en munsbit). Jag förberedde dem någon vecka i förväg och det gick finfint att frysa in och sedan värma snabbt i ugnen inför servering (älskar recept som man kan förbereda långt i förväg!) Jag använde en liten muffinsform till att forma de små pajskalen som förgräddades.

Pajdeg
75 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl kvarg (1 %)

Fyllning
200 g strimlad grönkål eller fryst grönkål (200 g färsk motsvarar 250 g fryst)
1 gul lök
1 msk smör
2 ägg
1 dl kvarg (1 %)
1 1/2 dl mellangrädde
Salt och peppar
140 g ädelost

Garnering
1 1/2 dl skållad sötmandel
1 1/2 msk honung
1 1/2 tsk flingsalt

Pajdeg:
Skär smöret i bitar. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl och kvarg till en deg. Tryck ut degen i små aluminiumformar, eller kavla degen och ta ut med mått så att det passar formarna. Nagga botten på degen med en gaffel. Ställ i kylen ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalen ca 10 minuter mitt i ugnen.

Fyllning:
Skala och finhacka löken. Fräs lök och grönkål i en stor stekpanna med matfettet 5-10 minuter på medelvärme. Krydda med peppar. Låt svalna.

Vispa ihop ägg, kvarg och grädde i en bunke. Krydda med salt och peppar
Smula ädelosten och blanda med grönkålsfräset. Fördela detta i pajskalen
Häll på äggstanningen försiktigt. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Gör man pajerna så små som jag gjorde går det lite snabbare. Rosta mandeln i en het stekpanna. Tillsätt honungen och rör runt någon minut. Häll ut mandeln på ett bakplåtspapper, strö genast över flingsalt. Låt svalna helt.

Hacka mandeln och strö över pajerna vid servering.

Hoppas ni fick lite inspiration -till både julfester, glöggmingel och till er eget julbord.

Kram Olivia

Inga Kommentarer
LYCKAN ATT FYNDA PÅ LOPPIS

LYCKAN ATT FYNDA PÅ LOPPIS

Igår var vädret lite sämre här på Gotland och vi var ganska sega och det tog ett tag innan vi tog oss ut, men vi hade redan innan bestämt att vi skulle ge oss iväg för en loppisrunda, för den som missat det så älskar vi loppisar! Jag, Matilda, har varit runt lite tidigare veckor här på ön, men bara blivit besviken över både utbudet och priserna, men idag var det vår tur! Våra män fick se till att barnen hade det bra medan vi röjde omkring : ) Kolla in så mycket fint!

Vi körde ganska planlöst runt och svängde in där vi såg skyltar längst vägen och vissa ställen var riktiga guldkorn. Den lyckan! Här är några av våra fynd!

Drömporslinet i flera former, Gröna Anna! Två avlånga mindre fat, ett vanligt fat och en otroligt vacker skål som jag älskar!! Dessutom några mindre gafflar som kommer att vara perfekta till plockmat, sill eller som barnbestick framöver.

Utöver detta magiska porslin i drömfärgerna så hittat vi även en tallrik och ett fat i en begränsad upplaga från Gustavsberg (sa de på loppisen). Vi hittade dessa på två olika ställen, så vackert tycker jag. Någon som vet något om detta porslin?

Vi fyndade så vackra bestick, en uppsättning matbestick och en sked och gaffel som får bli salladsbestick.

Tre varianter av blåa tallrikar. Blommiga, randiga och med små blå dekorationer.

Förutom allt detta fantastiska, som vi älskar så köpte vi också en liten korgstol och en blå kuvertväska som passar perfekt till klänningen jag tänkte ha på bröllopet på lördag.

Och vi skulle kunnat handlat så mycket mer men sakerna ska förvaras någonstans tills dessa att vi hittat vårt hus. Allt detta (11 tallrikar, tre skålar, ett stort fat, korgstol, lampfot, kockumskål och slev, kuvertväska, salladsbestick, 12 kniv/gaffel, 8 smågafflar) för 680 kronor!

Brukar ni besöka loppisar?

Olivia & Matilda

 

5 Kommentarer
SEMLEDAGEN

SEMLEDAGEN

Idag är det fettisdagen och det betyder såklart att vi mumsar i oss semlor. Detta enkla men så underbara bakverk! Våran mamma har alltid varit en hejare på att göra egna semlor men i år gjorde jag ett testa att baka egna kardemumma bullar. De blev helt ok, men inte i närheten av mammas. Här kommer receptet för den som är intresserad  🙂

Mammas vetedeg
Du behöver:
150 g smör
1/2 l mjölk
1 pkt jäst (vanligt)
1 1/2 dl socker
11-12 dl vetemjöl special
2-3 tsk kardemumma kärnor

Gör så här:
Smält smör och mjölk på låg värme till det är fingervarmt. Under tiden som smöret och mjölen, smula ner jästen i assistentbunken och häll i sockret. Häll sen på den fingervarma blandningen och rör runt. Mortla kardemumman så det är färskmalen, blir absolut godast, och häll i blandningen! Nu ska du börja addera mjölet och det är här det blir avgörande hur saftiga bullarna blir. Jag brukar köra på till ca 8 dl, därefter är jag väldigt försiktig med varje dl och känner på degen hela tiden. Den ska vara kladdig men inte klippa fast på fingrarna. Tänk på att det adderas mer mjöl vid utbakningen. Våga håll ner på mjölet! 
Låt degen jäsa i sin bunke under duk ca 45 min, baka sedan ut till önskad storlek. Låt jäsa ytterligare 30 min på plåt under duk. 225 grader ca 10 minuter. Håll koll på tiden så de inte blir övergräddade. Vispa grädde, gör en god madelmassa och avsluta med florsocker. Mums!

Jag äter helst som den är, lagom med medelmassa och grädde. Mamma däremot brukar tycka om att äta den med varm mjölk. Hur föredrar du att äta din semla?

Vi önskar er alla en bra dag!

Matilda & Olivia

 

1 Kommentar