vintage

LYCKAN ATT FYNDA PÅ LOPPIS

LYCKAN ATT FYNDA PÅ LOPPIS

Igår var vädret lite sämre här på Gotland och vi var ganska sega och det tog ett tag innan vi tog oss ut, men vi hade redan innan bestämt att vi skulle ge oss iväg för en loppisrunda, för den som missat det så älskar vi loppisar! Jag, Matilda, har varit runt lite tidigare veckor här på ön, men bara blivit besviken över både utbudet och priserna, men idag var det vår tur! Våra män fick se till att barnen hade det bra medan vi röjde omkring : ) Kolla in så mycket fint!

Vi körde ganska planlöst runt och svängde in där vi såg skyltar längst vägen och vissa ställen var riktiga guldkorn. Den lyckan! Här är några av våra fynd!

Drömporslinet i flera former, Gröna Anna! Två avlånga mindre fat, ett vanligt fat och en otroligt vacker skål som jag älskar!! Dessutom några mindre gafflar som kommer att vara perfekta till plockmat, sill eller som barnbestick framöver.

Utöver detta magiska porslin i drömfärgerna så hittat vi även en tallrik och ett fat i en begränsad upplaga från Gustavsberg (sa de på loppisen). Vi hittade dessa på två olika ställen, så vackert tycker jag. Någon som vet något om detta porslin?

Vi fyndade så vackra bestick, en uppsättning matbestick och en sked och gaffel som får bli salladsbestick.

Tre varianter av blåa tallrikar. Blommiga, randiga och med små blå dekorationer.

Förutom allt detta fantastiska, som vi älskar så köpte vi också en liten korgstol och en blå kuvertväska som passar perfekt till klänningen jag tänkte ha på bröllopet på lördag.

Och vi skulle kunnat handlat så mycket mer men sakerna ska förvaras någonstans tills dessa att vi hittat vårt hus. Allt detta (11 tallrikar, tre skålar, ett stort fat, korgstol, lampfot, kockumskål och slev, kuvertväska, salladsbestick, 12 kniv/gaffel, 8 smågafflar) för 680 kronor!

Brukar ni besöka loppisar?

Olivia & Matilda

 

5 Kommentarer
SVÄRMORS BLÅBÄRSPAJ

SVÄRMORS BLÅBÄRSPAJ

Ikväll har vi ätit så gott hos svärmor, det är verkligen lyx att slippa laga mat tycker jag. Hemma hjälps vi åt med matlagningen även om Johan tar ett större ansvar för maten, och än mer nu när jag rätt ofta sitter fast i soffan: )

Johans mamma hade handlat grönsaker i gårdsbutik på vägen hem, mer smakrikt och närodlat går inte att få. Så idag blev det en så himlans god rödbets- och chevrémix med ruccola och valnötter. Smaken på rödbetorna är något helt annat än de vi handlar på ICA hemma i Stockholm. Till rödbetorna blev det torskrygg, bacon och kokt färsk potatis, somrigt härligt!

Som om det inte var nog, slängde hon ihop en blåbärspaj som bara var så god. Jag åt, i vanlig ordning, för mycket och mådde nästan lite dåligt efter. Jag gissar att jag äter lite för fort numera för att hinna med en måltid ostört, det får sina konsekvenser: )

Jag frågade om jag fick dela med mig av receptet och det fick jag, så här kommer det!

– Bär som täcker botten av pajformen. Ett tips om du inte har tillgång till att plocka blåbär men har en härlig trädgård, blanda rabarber och jordgubbar.

– Blanda  1/2 dl potatismjöl och lika mycket strösocker. Strö över bären.

– Dra ihop 1 dl socker, 3 dl havregryn och 3 dl mjöl. Smält samtidigt ca 200g smör som du sedan geggar ihop med blandningen av torrvaror.

– Lägg smeten över bären och låt stå ca 25 min i ugnen på 175 grader.

– Servera på fina loppisfat med vacker sked och ihop med en kall vaniljsås!

Smaklig spis!

Matilda

Inga Kommentarer
DEN PERFEKTA BILDEN

DEN PERFEKTA BILDEN

 

Hur tar man egentligen den perfekta bilden? För det mesta handlar det om att inte övergöra eller lägga för mycket krut på en bild. För mig är det precis så, jag fotar som bäst när jag kravlöst bara slänger ihop något eller tar i stunden.

Imorse tex. när jag vaknade och skulle göra frukost, då såg jag att vi hade köpt hem färska hallon och blåbär. Jag slängde ihop en tallrik yoghurt och tog lite bär. Då plötsligt fick jag feeling! Tallriken blev fokus för fotograferingen och sen flöt det bara vidare med andra bilder som gjorde att frukosttallriken blev stående : )

Både jag och Olivia gillar att använda oss av textilier, framförallt på bilder med mat. Det vara kökshanddukar, servetter eller ibland till och med ett örngott. Jag älskar linneservetterna från Ellos. De finns i en mängd olika färger, lagom storlek (42 x 42cm) bra pris (2-pack – 99kr) och oändliga användningsområden. De jag har hittar du här.

Bra grejer att ha för matfotografering:

  • Bestick, gärna vintage med olika vackra mönster i
  • Textil, duk, servett, örngott
  • Florsocker, väldigt tacksamt att jobba med
  • Blommor
  • Frukt eller bär

Väldigt enkla första bilder. En liten skål med bär och sen en tesil med florsocker i. Sen får bilden ta form efter känsla och inspiration.

Jag hade inga färska blommor hemma idag, men en ljusrosa vårblomma som vissnat fungerar alldeles utmärkt! Det är verkligen ett tips, att använda lite halv-vissna blommor. Det syns inte i bild och ofta får blomman en annan mer sober nyans när det blivit lite torr.

Så här ser du ut runt omkring under tiden som jag jobbar… : ) Jag älskar när jag kan ha mycket grejer framme samtidigt och slippa kuta runt och leta.

Här ser ni slutresultatet, två likadana bilder, den ena i ”rätt” närbild och den andra bara rakt uppifrån. Med vinklar och ljus kan man skapa magiska bilder. Hoppas att detta gav lite inspiration till fotografering. Lycka till! /Matilda

 

 

Inga Kommentarer