NÄR VI FOTAR


Vi får ofta frågor kring våra bilder när det kommer till ljussättning, redigering och kameramodell. Idag tänkte vi ge svar på frågorna!

Kamera
Vi har alltid använt oss av våra Iphones, genomgående från början. Modellerna har uppgraderats efterhand som nya modeller har släppts, men inte på grund av kameran i sig, utan av andra vanlig anledningar, som att luren helt enkelt gett upp. Vi kan inte direkt säga att vi tidigare märkt någon superskillnad på våra bilder beroende på modell, men nu när 7:an släpptes för ett tag sen så är det verkligen skillnad på kvalitet, fokus och skärpa! Det märks speciellt i upplösningen och nu när vi jobbar mer och mer med produktstyling så är det viktigt att nivån på kvaliteten håller, vilket den gör:) Vi har alltså använt både 4, 5, 6 och nu 7:an. 


Ljussättning
Dagsljuset, det är vår viktigaste komponent när vi fotar. Faller ljuset fel kan skuggor och nyanser ställa till det. Till viss del går det att redigera men mörka bilder dåligt dagsljus tenderar alltid att landa åt det rosa hållet. Det är nog en av utmaningarna med att använda en simpel telefon som kamera. När vi fotar ex. matbilder eller flat lay, så väljer vi givetvis en plats vid fönstret där ljusinsläppet är som bäst, som bilden här nedan. Det är dock också en fingertoppskänsla beroende på vilket ljus som är ute och hur det lyser in. Ibland blir ljuset bli för hårt, kallt och nästan blått, och ibland för varmt, det lär man sig efter hand. Vår största utmaning är såklart att fota under de mörka vintermånaderna, då går det tyvärr inte att vara lika spontan i bilderna. Då gäller det att fånga de få timmarna på dygnet när solen håller sig uppe. Någon som har erfarenhet av ljussättningslampor och kan tips om något bra? Vi tänkte hjälpa ljuset lite på traven kommande höst: )Redigering
Filter frågan ja, den kommer ofta. Och det finns inget enkelt svar på den frågan eftersom vi anpassar varje bild utifrån utgångsläget. Vi redigerar så lite som möjligt, vi brukar dämpa färgerna något och jobba med kontrast, värme och ljusfunktionerna mest eller “blekt”-filtret som dämpar tonerna. Vissa bilder behöver knappt någon redigering alls och vissa behöver lite extra för att flödet i sin helhet ska hålla samma ton. Det är en balansgång att behålla färgerna och ändå dämpa, speciellt svårt på blommor och växter. Ett exempel ser ni nedan, före och efter. Vi har från början, snart i fyra år, hållit samma redigering och linje. Kanske dags att prova något nytt. Vad tycker ni?

Vi försöker både få ett fint flöde i sin helhet med toner och framförallt med inspiration till er. Vi försöker blanda mat, detaljer, närbilder, helvyer och barninspiration. Mycket beroende på vad som händer i vår liv, vilka projekt vi har igång i våra hem osv. Oftast tycker vi att det blir bra, men ibland är vi såklart inte alls nöjda med hur en bild blev och så är det ju! Men det vi lärt oss är att de bilder vi ibland tycker är grym inspiration, faller inte alltid er i smaken. Berätta gärna vad för typ av inspo ni gillar! 

Överlag kan vi säga att hela poängen för oss och tanken från börja var att kunna fota i stunden, när känslan faller på eller för att fånga ett tillfälle som känns klockrent. Då är det lätt att slänga upp mobilen, använda befintligt ljus och trycka av en bild direkt. 

Eftersom vi dessutom jobbar på två olika orter så fotar vi på varsitt håll men får emellanåt ihop tid tillsammans då vi jobbar på, beroende på vilka jobb och uppdrag vid har igång för tillfället. 
Hoppas att ni gillade detta i lägg, klicka gärna på hjärtat här under isåfall eller lämna en kommentar om ni undrar!

Kram från oss

Matilda & Olivia

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *