KÖKET DEL 3 – KÖKSRITNING OCH SVAR PÅ FRÅGOR

Nu äntligen kommer ett inlägg med uppdatering på köket! Blir nog fler och fler delar när det kommer till köket. Det kommer in frågor både på mailen och i kommentarerna kring stort och smått kring renoveringen, vilket är så himla kul! Så detta inlägg kommer bli svar på några av de frågorna. Tänker att det är enklare att göra ett inlägg som alla kan ta del av än att skriva en massa i svarskommentar.

Eftersom renoveringen just nu pågår framförallt på övervåningen så har det blivit mycket fokus där det sista, men vi jobbar parallellt med allt så vissa saker har hänt både i inköp och tankar när det kommer till köket. Jag inser också att vi skruvar på saker hela tiden, så när det väl är dags för köket kommer det säkert att bli många fler än vad jag trodde:)

Jag försöker ju involvera er så detaljerat som möjligt, men insåg på de frågor jag fått senaste veckan att det är många saker jag inte alls berört. Så jag hoppas att detta ger svar.

Först, färgproverna! Många undrar vad det är för färgprover vi målade upp, och vad de vi valde heter. Paletten kanske ni minns? En sida med lite kallare brytning och en sida med lite varmare.

Övre raden från vänster, prover på väggen bakom köket: “Grus 510” och “Tornado 854”.  
Nedre raden från väster, prover på köksluckorna: “Blyerts 792” och “Diesel 793”
Samtliga färger från Beckers färgkarta “320 inomhuskulörer”.

Vi har valt Blyerts till luckorna och troligtvis blir det Grus till väggen bakom (de kallare nyanserna). Väggfärgen har vi dock inte spikat ännu, men Grus alternativt någon ljusare nyans.

I förra veckan åkte Johan och hans polare till IKEA för att plocka alla luckor och sedan lämna in på lackeringsfirman. Eftersom lackeringen ännu inte är gjord så vet jag inte hur resultatet blir och därför svårt att ge tips, men lovar att återkomma i frågan. Vi gjorde iallafall så att vi googlade på olika lackeringsfirmor och skickade sedan en lista över de delar som vi ville ha lackerade och bad om ett ca pris. Man kan generellt säga att det är hyfsat lika i pris, och de tar betalt för hur stor luckan är, lägre eller högre än ett visst mått (olika hos olika firmor) och sedan på meter när det kommer till ex. täcksidor och sockel. Sen tillkommer det även en summa (mellan 500-1000kr) om man vill ha en egen brytning på färgen.

Här kommer också en köksskiss som flera efterfrågat, screen print från IKEA´s planeringsverktyg så den är inte helt korrekt vad det gäller bänkskiva, vitvaror, blandare mm. Men för att ge en bild av hur det ungefär kommer att se ut. Det är en uppdatering från hur vi först tänkte då vi var inne på ett U-kök, det inlägget hittar du här.

Nu blev det alltså ett L-kök istället. Samtliga underskåp är 60 cm med hel front. Idag har vi 80 cm skåp med delad front (dvs två lådor), inget att klaga på men vi ville ha ett enhetligt kök denna gången och eftersom ugn, diskmaskin, kylskåp osv är 60 cm så blev det valet. Det blir fem skåp för förvaring i bänkraddan + diskmaskin och en låda under ho för avfall osv. Sen förvaring under och över ugn/micro samt över kyl/frys. Kan i ett annat inlägg skriva om hur vi tänkt kring inredningen inne i skåpen om det är intressant? Där finns också en djungel av lådstorlekar och inredning, puh!

Som ni ser har vi undvikit att få en hörna med klassiskt hörnskåp, vi upplevde att det blev en “döyta” inne i hörnet som bara stal yta och ljus snarare än att ge. Därför kommer vi bygga ut en vägg (som på andra sidan är en garderob), för att slippa hörnet. Sen har vi valt att ha tre överskåp, ett dubbelt för att ha fläkten i, är som ni säkert läst i tidigare inlägg trött på synliga fläktar som sällan är snygga, ett tråkigt måste men tror det blir super att ha en diskret inbyggd. Överskåpen är ett 40 cm skåp och ett 80 cm (för fläkten) men luckorna är 40 cm för enhetliga känslan. VI kommer också sätta överskåpen högre än vad som “rekommenderas” (tror det är runt 50 cm) för att ska så mycket rymd som möjligt mellan häll och överskåp. Så de kommer sitta ca 75 cm från bänkskiva till underkanten på skåpet.

Det som inte syns på skissen är att vi kommer att ha ett “inbyggt” hyllplan som börjar där överskåpen och hällen slutar, ca 20 cm upp från bänkskivan. Detta för att gömma stammar och ledningar som vi inte kan flytta på, så där klurade vi länge innan vi kom fram till en bra lösning. Hyllan kommer ha ett hyllplan som är samma som bänkskivan och även stänkskydd som går upp till hyllans kant. För att förstå bättra kan ni kika in i Valeri Aflalos gamla lägenhet i stan. Där hade hon en liknande hyllösning (vi kommer alltså inte ha marmor och inte kakel över, men själva lösningen).

Sen har vi belysningen i köket! Där har vi inte helt landat än, men fläkten under överskåpet har en inbyggd lampa som ger ljus vid själva matlagningen, utöver det kommer vi troligtvis att ha ett antal taklampor som hänger ner, lite i stil med som vi har nu (se bild nedan), men ev. även en PJ50 lampa från Örsjö, för att kunna rikta ljuset. Alla lampor med dimmer såklart för att kunna skapa stämning och mysfaktor när man vill det.

Foto: Andreas Pedersen (Simplerphoto)

Jag har alltså tänkt dela lite tankar kring beslagen till köket också, det var svårt som sjutton men de vi valt kommer verkligen bli såå snygga och pricken över i:et! Så nästa gång det är uppdatering av köket så kommer det handla om dessa bland annat.

Återkommer givetvis även när luckorna är lackade, vart vi gjorde det, om vi blev nöjda, priset, slutgiltig färg och matthetsgrad. MEN, säger redan nu, det är kö hos lackeraren så vi kommer inte få luckorna förrän efter jul :/.

Hoppas detta inlägget gav svar på endel frågor, annars är det bara att kommentera under inlägget så ska jag försöka svara så bra jag bara kan!

Ha nu en riktigt bra kväll!
Kram Matilda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv

Kategorier