bänkskiva kvarts

SISTA SKÖRDEN

SISTA SKÖRDEN

Igår plockade jag in de sista dahliorna för säsongen, lite sorgligt ändå. Har varit en sån lyx att gå ut och skörda sina egna vackra blommor. Längtar redan till nästa vår men gillar ändå hösten! Nu blir det långkok, grytor, soppor och ”det klarar sig själv i ugnen”-mat på middagsmenyerna – mysigt ändå!Igår blev det ett plock av vad som fanns hemma, kokade potatis och betor, fräste lök, spenat och rödkål. Blev en pytt-i-panna typ! Fick anledning att premiärkoka i min nya gryta från Eva Solo. Jag älskar som ni vet design och funktion, och att kunna ställa fram grytan direkt på bordet gör allt så mycket enklare. Slippa uppläggningar och annat när grytan är snygg i sig. Älskar handtaget i ek.Hur planerar ni middagar under veckorna? Vi försöker ha en plan mån-tors så att vardagsbestyren går enkelt men. Lyckas inte riktigt hela vägen! Kanske ska pröva någon matkasse, tips?

/M

1 Kommentar
BÄNKSKIVA UNDER PRODUKTION

BÄNKSKIVA UNDER PRODUKTION

Igår gjorde vi något väldigt roligt, vi tycker det iallafall:) Vi åkte ut till Täby för att säga hej till familjen som driver Svenska Stengruppen men också för att få se hur tillverkning av bl.a. bänkskivor går till.

Där ute finns ett ljust och härligt showroom med deras olika stenar, bl.a. granit, kalksten, marmor och komposit. Många vackra stenar och mönster som tilltalar mig på många sätt!

Vi fick också följa med ut och se hur alla stora stenblock förvaras i vänta på att bli behandlade. Det är mäktiga bitar, tunga och jag fick verkligen stor respekt för det jobbet med riskerna det medför!

Här nedan står massa marmor på rad, helt otroligt hur många varianter och uttryck bara den stenen har. Jag var som ett litet barn som bara malde på med massa frågor och Madde som tog emot oss, svarade på allt och lite till:)

Just marmorn måste stå under tak för att skyddas medans granit är så otroligt tåligt att de kan stå ut i ur och skur. En sak som Madde berätta var att när man beställer en bänkskiva i marmor så får kunden (om den vill) komma ut och välja skiva eftersom mönstret kan skilja sig så mycket. Väldigt fin service tycker jag!

Och inomhus stod kompositen, en sån skiva som vi valt, eller kvarts som det också kallas. Vi fick även se spillet från vår blivande bänkskiva, så för er som undrar vad det tillslut blev… här ser ni!

Blanco Orion från Silestone by Cosentino, sååå snygg! Det är lite som med golv, en sak att se en provbit och en annan att få en helhetskänsla.

Vi kikade även in i tillverkningen, inga små maskiner vi pratar om här. Fräckt att se hur de hanterar dessa flak av tung sten!

Till sist såg vi att våra bitar låg på vagnen, klara. Så då fick vi se våra egna live lite innan.

Vi bestämde oss för material och gav cirka mått i december tror jag, och nu är de alltså snart klara! Mellan 4-6 veckor tar hela processen, från beställning till mätning och slutligen montering.

Madde berättade också att när monteringen sker bärs skivorna in för manskraft, två personer, starka sådana, bär in och monterar. Skivorna väger mellan 70-90kg/kvm så det blir med andra ord ett rejält lyft.

Älskar att vi fick komma ut och se detta. Jag är löjligt förtjust i att se hur produktion går till, så även Johan, så detta va en rolig utflykt att göra! Tack till Madde, Frida, Christian och Svenska Stengruppen som hjälpt oss så här långt!

Matilda

1 Kommentar
KÖKET DEL 2 – LUCKFÄRG OCH BÄNKSKIVA

KÖKET DEL 2 – LUCKFÄRG OCH BÄNKSKIVA

Ok, ny uppdatering!
Idag bestämde vi oss för att åka ut till Bauhaus och köpa på oss lite olika färgprover för att sen åka vidare till huset och provmåla. Om det är något som är ett måste så är det just det – PROVMÅLA! Det blir så annorlunda när färgerna kommer upp på väggen, får rätt ljusinsläpp osv.

Vi har bestämt oss för att våga ta ut svängarm i köket, så färgerna vi provmålade med var denna palett.

De två nedre kulörerna är potentiella kökslucksfärger och de två ovanför är potentiella väggfärger på den vägg där köket ska stå emot.

I burkarna ser det nästan inte ut att vara någon skillnad alls på kulörerna, men oj så fel man har. Så fort färgen kommer på väggen blir det något annat! Otroligt svårt att göra färgerna rättvisa på dessa bilder, ljuset började försvinna och kvaliteten därefter.

Direkt när vi målade upp färgerna så föll vi för den mörkaste tonen (t.h) och den mittersta färgen (de i mitten är samma och de på kanterna är samma, vi vill se båda ihop med båda kökslucksfärgen). Men det går snabbt i svängarna! Vi gick en vända i huset och tittade lite, så när vi kom ner igen hade vi ändrat oss och gillade den yttre färgen bättre ihop med den vänstra nedre färgen. Så nu blir det så!

Nu när vi tagit ut svängarna lite i färgvalet vill vi ljusa upp känslan något och låta bänkskivan ”poppa” lite. Val av bänkskiva är viktigt (känns som jag säger det om allt), den ska tåla mycket och hålla länge! Ytterligare en erfarenhet rikare från vår lägenhet, bänkskivan en som sak som vi snålade in på och kvaliteten därefter. Nu ska vi nog köra på en i kvarts. Kvarts (eller kompositsten som det också kallas) är till 97% en blandning av malda stenar och är ett av de hårdaste materialen man kan välja. Känns verkligen hållbart och lite lyxigt att satsa på en riktigt tålig skiva. Marmor är ju alltid marmor, och är vrålsnyggt, men det är på tok för känsligt för fläckar så det gick bort!

Så, köket börjar så sakta växa fram, nu ska luckor hämtas och lämnas på lackering inom någon vecka. Den sista lilla touchen kommer bli beslagen… och jag har hittat så himla snygga som kommer bli pricken över i:et! Delar tankarna kring det i ”Köket del 3” inom kort!

Nu ska vi snart käka hemmagjord pizza, äta lite choklad och försöka landa efter veckan och dagens bestyr.

Hoppas alla får en skön lördag!
Kram Matilda

3 Kommentarer