potträning

HUR GICK DET MED POTTAN?

HUR GICK DET MED POTTAN?

Jodå! Vet inte riktigt hur jag ska utvärdera ännu men Iris är inte ”klar” med potträningen efter de där tre dagarna hemma. Det sker olyckor lite nu och då, men hon blir mer och mer observant på när hon behöver gå.

Idag har hon självmant satt sig på pottan en gång och dessutom en gång sprungit in på toaletten och velat kissa där, och så även gjort. Vi har, från igår, även vågat oss utanför hemmets trygghet. Varit och handlat plus att hon var med på Karolinska idag när jag fick järn. Ingen kissning alls vid dessa tillfällen. Hon grejar mycket med pottan och låter sin docka Sally sitta på pottan och Iris torkar och säger att Sally är stor tjej som kissar på pottan. Kalendern med klistermärken fungerar okej, hon tycker det är kul att välja ett märke efter att hon kissat men det funkar inte som en ”trigger” till att få henne att sätta sig och försöka kissa.

Vi påminner henne om pottan/toaletten ganska ofta, men vi märker på henne när der är dags för kissning. Klurigare med bajseriet.. här om dagen märkte vi att hon behövde bajsa men hon va inte bekväm med pottan eller toaletten, efter ett tag så bestämde vi oss för att sätta på henne blöja. Jag vill undvika dåliga känslor kring bajsning, att hålla sig osv. Hade själv mycket bekymmer med detta som liten och det kanske finns en koppling till att jag nu har en kronisk tarmsjukdom (bara mina egna tankar).

Så, man får hitta sitt sätt, vi är på rätt väg tycker jag även om det stundvis är krävande att torka kiss och vara på tå stora delar av dagen.

Så fortsättning följer, vi försöker hålla ut och peppa Iris:)

3 Kommentarer
NYTT POTTAG!

NYTT POTTAG!

Nu har vi varit hemma sedan sent i torsdagskväll, eller snarare natt! Över helgen så bestämde vi oss för att ta tag i pottfrågan igen. Eftersom Iris tycker pottan är spännande så känner vi att det är värt att truga lite, givetvis utan stress och press.

Vi har också klickat hem en Babybjörn toasits från Bonti of Sweden som troligtvis har det bästa utbudet av barnsortiment! Tänker att det är ett bra komplement!

Vi hade bestämt oss för att köpa en pottkalender men insåg igår eftermiddag att vi glömt att klicka hem en från nätet och att hitta i butik var inte helt lätt. Men hur svårt kan det vara att göra en egen? Jag köpte lite klistermärken jag vet Iris skulle gilla på massa färgglada djur (tänker att kiss och bajssymbolen inte är så viktig utan belöningen i sig). Johan ritade upp ett rutmönster med hela veckan och ritade en potta som Iris fick välja färger på. Blev en liten pysselstund tillsammans en regnig söndag. När kalendern var klar var Iris med och tejpade upp den på toaletten. Nu testar vi tredagarsprincipen där vi helt enkelt är hemma i tre dagar, Iris utan blöja och bar underkropp (inte ens trosor). Har pottan i närheten och ser hur det går. Än har hon varit utan blöja sen morgonen, inget kiss ännu…

jag är nyfiken på hur går det för er andra som tränar era jämnåriga?

Matilda

1 Kommentar
POTTRÄNING

POTTRÄNING

Alltså tack för alla tips och ert engagemang på dagens story kring potträning! Det visade sig ganska snabbt att vi är ett helt gäng som ska potträna våra små denna sommaren och flera som bad mig dela de tips som kom in.

Visade sig också vara tre andra tjejer som är i samma graviditetsvecka som jag är nu, v. 28 och det är också så kul att upptäcka!

Men potträning ja, vi tänkte redan tidigt i våras att vi skulle försöka få Iris blöjfri under sommaren. Den största anledningen till att vi började prata om det i våras var i samband med att vi fick veta att vi skulle få en bebis efter sommaren och kände att det skulle vara väldigt skönt att slippa ha två heltidsblöjbarn.

Så hur har vi gjort hittills, jo vi såklart märkt att hennes intresse för pottan blivit påtaglig sista tiden. Hon har gärna och självmant satt sig på pottan när jag eller Johan är på toaletten. Det har aldrig kommit något när hon gjort det men ändå en signal kring nyfikenhet. Första gången var faktiskt redan i januari insåg jag nu när jag tittade i albumet. Senaste veckan har vi då helt enkelt tagit av henne blöjan, visat pottan, provsuttit och ställt den på en plats hon tycker är bra. Vi har med jämna mellanrum påmint henne om att hon inte har blöja på sig och visat igen vart pottan står för att kissa i den.

Det märks tydligt när hon behöver kissar för hon börjar kuta runt och säga ”oj oj oj” och då har vi följt med henne till pottan, gett henne paddan för att hon ska sitta kvar. Gjort kissljud, doppat hennes hand i vatten och satt på kranar. Men inget kiss i pottan, utan en stund senare i farten på golvet. De senaste kissstunderna har hon släppt på några droppar i pottan och sedan ställt sig upp och typ skrikit, så vi har fått hålla ner henne sittandes. Efter har vi jublat, gjort high five med henne, applåderat osv. Beröm beröm beröm! Efter några minuter är hon väldigt stolt själv och vill gärna berätta att hon kissat på pottan. Inför nästa kissvända är det dock samma sak igen, kuta runt, motvillig att sitta och sedan ställa sig upp när hon väl börjat kissa.

De tips som kommit in idag från er följare har varit toppen. Belöningsklistermärken, alltså ett litet schema som barnet får klistra på en kiss eller bajsfigur när det gått vägen på pottan eller toaletten för den delen! Fick en superbra länk hit.

Flera har också tipsat om boken ”Blöjfri på 3 dagar”. Det går ut på att avsätta tre hela dagar hemma, ha barnet helt naken och ha en blöningsplan (ex klistermärkena). Här hittar du länk till den boken!

Vi kommer köra på med metoden i boken i kombination klistermärken, men utan press eller stress! Detta börjar vi med när vi kommer hem senare i veckan. Tror det kan spela in att vi inte är på hemmaplan också. Hemma känner hon sig förhoppningsvis mer trygg och säker.

Ska försöka uppdatera er på hur det går!

Tack igen för alla kloka tips!

Matilda

1 Kommentar